Småbrukarpodden

Vermikulit och perlit - kanske inte så perfekt för självhushållaren

March 31, 2024 Tess och Mattias Season 2024
Småbrukarpodden
Vermikulit och perlit - kanske inte så perfekt för självhushållaren
Show Notes Chapter Markers

Idag pratar vi om

Vävstol för att laga jeans. Tess shoppar på Amazon

Sommartid
Varför har vi sommartid? Det är bara en massa bök och inga vinster.

Pollensmocka från Tyskland
Mattias är märkbart påverkad av pollen. Var sjutton kommer alpollenet i Västernorrland ifrån?

Påskharen
Påskharen omtalas skriftligt första gången i  Sverige 1901, då i Sydsvenska Dagbladet. Men redan på 1600-talet omtalas den i tyska städerna Pfalz och Elsass, att den gömde ägg till barnen. Via Tyskland kom berättelserna om påskharen till Sverige. Tyska och svenska konditorier upptäckte helt ny marknad och chokladharar blev populära på 1900-talet.

En anglo-saxisk sägen, nedskriven med endast någon kortfattad mening av munken Beda Venerabilis på 700-talet, berättar hur germanska fruktbarhetsgudinnan Eostre (även Ostara) lät förvandla sin tama fågel till en kanin, för att underhålla barn. Kaninen hämtade färgglada ägg som Eostre delade ut till barnen. Hennes dag firades innan kristendomens intåg kring 21 mars och vårdagjämningen. Eostre blev till engelska ordet för påsk, Easter.

PFAS rening
Försvarsmakten har hittat sätt att effektivt rena PFAS förorenat vatten
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/nu-finns-metoder-for-effektiv-rening-av-pfas-fororenat-vatten/

Vermikulit och perlit
Vad är Vermikulit och Perlit?  Både vermikulit och perlit är  mineraler som bryts i stora dagbrott i Ryssland, Sydafrika och USA. Dagbrott är ju stora hål i planeten där vi bryter ned den skoptag för skoptag. Det är ofta den smutsigaste gruvformen, särskilt i fattiga länder. 

Därefter tillförs stora mängder energi iform av värme för att torka ut materialet. Både vermikuliten och perliten har bundit vatten i sig och med upphettningen skapas den lavastensliknande strukturen som gör det luftigt, isolerande och väldigt lätt i förhållande till volym.

Sen förpackas detta och skeppas över jorden för att främst användas som olika isoleringsmaterial, fodertillsats, som substrat för äggkläckning och även som odlingstillbehör. 

Då kan vi nöjt prata om hur fina skördar vi får och hur självförsörjande vi är.

Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485 eller via Länk i bion.

Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.

Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare :)