Småbrukarpodden
Småbrukarpodden är podden där vi (Tess och Mattias) pratar om vårt liv. Vi håller på att starta upp ett småbruk i Västernorrlands inland.
.
Vårt mål är att leva så självförsörjande som möjligt med fokus på hantverksmässiga metoder.
.
Länk i bion: https://lnk.bio/lilltorp
.
We are starting up a homestead in the north of Sweden. Content in Swedish.
Småbrukarpodden
Så gör du din egen surdegsstarter och bacontest
Skicka ett meddelande till oss (via sms)
Enarmade småbrukaren, Tess gör mycket på gården.
Mattias är opererad så Tess passar på att bli förkyld.
Så kommer du igång med surdegsstarter och att baka surdegsbröd
Jäst är något som ses som en nationell angelägenhet innan krisen eller kriget kommer. Att vara beroende av en produkt är feltänkt i kristid. Då är det mycket bättre att kunna göra sin egen surdegsstarter för att vara oberoende av jäst (och kunna baka ett bättre bröd med)
Så här gör du din egen surdegsstarter
- Blanda 150 g vatten med 150 g mjöl i en burk med lock. Förslagsvis grovt rågmjöl eller en blandning av grovt rågmjöl och vetemjöl. Konsistensen ska bli som tjock våffelsmet, du kan behöva tillsätta mer vatten för att uppnå detta. Degen ska inte vara för torr, utan tjock och smetig. Det gäller alltid när du matar din surdeg.
Skruva på locket på burken och ställ varmt, ca 25 grader. - Låt burken stå men rör om två gånger varje dag för att syresätta degen.
- Dag 3-4 märker du att degen börjar bubbla sig, då vet du att den är vid liv, då är det dax att mata degen. Häll av allt utom 50 gram och mata med lika delar vatten och mjöl. Lika delar innebär att du tar 50 g surdeg, 50 g vatten och 50 g mjöl. Detta är att mata enligt 1-1-1 principen (det finns flera).
Stäng locket och låt burken stå på sin varma plats. - När surdegen i burken dubblats och är ordentligt bubblig, kan du göra om processen, dvs. Behålla 50 g och mata med 50g vatten och 50 g mjöl.
När degen dubblats konsekvent minst 3 dagar i följd på ca 4 timmar så kan du prova att baka på den.
Det är viktigt att tänka på att du måste mata degen minst 1 gång per dag så länge som den står framme.
En surdeg blir bättre och bättre ju mer man använder den, så bli inte besviken om ditt första bröd inte blir så högt och luftigt som du har föreställt dig. Om du fortsätter att mata och använda surdegen kommer du upptäcka att jäskraften blir allt starkare.
Göra rovgubbar - en gammal "hederlig" tradition.
Äkta Vara testar bacon
Bacon består i sin renaste form av saltad och rökt fläsksida. Saltet och röken är ett traditionellt sätt att förlänga hållbarheten på köttet.
Vissa tillverkares produkter innehåller bara kött och salt, andra innehåller hela tio ingredienser. Det visar Äkta varas granskning av 21 sorters bacon. Vilken väljer du?
Bäst i test blir Melins Bacon gourmet och Gröna gårdar Bacon. De är gjorda utan tillsatser, rökta med riktig rök och är dessutom tillverkade i Sverige av svenskt ekologiskt kött. Det får därför full pott, tio poäng. Strax därefter hamnar Tulip Ekologiskt bacon, som får en poängs avdrag då den är tillverkad i Tyskland och av danskt kött.
Samtliga tre är märkta med Äkta varas Ä-märke.
Gudruns (vår favorit) fick 5 poäng av 10 möjliga. Eldorado bacon innehåller inte bara sidfläsk utan även "protein från gris' på fjärde plats i ingredienslistan... Mattias får i läxa att maila dem och fråga.
Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Då skall du bli Lilltorpkompis!
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.
Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485.
Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare :)